Concurs – Filarmonica Vilnius
Descriere proiect
Propunere Sala Națională de Concerte din Vilnius
Locație
Vilnius, Lituania
Client
Municipalitatea Vilnius
Arhitectură
ATG Studio S.R.L.
Dunareanu Avraam
Nemes Eduard
Nistor Dragoș
Pepe Peralta Guerrero
Colaboratori
barbar.ro – randări
Suprafață
17000 m²
Propunerea noastră vine ca răspuns cererea municipalității de a avea un obiect emblematic, cu funcțiunea de sală de concerte, amplasat în cel mai privilegiat loc din capitala Lituaniei, dealul Tauras.
Conceptul nostru folosește o serie de operații simple precum reconstrucția dealului, în scopul creării unei continuități spațiale și vizuale între nord și sud, evidențierea funcțiunilor publice și ascunderea celor tehnice sub dealul reconstruit, generând astfel spații publice interioare și exterioare, ce pun accentul pe experiența pe care o oferă utilizatorului.
“Spațiul dintre” este cel mai privilegiat în cadrul întregii compoziții, fiind sugerat ca un loc de ritual muzical și cult, sălile de concert marcând semnificația acestuia ca totemuri gigantice. Făcând referire la lăcașuri de cult, cultură și semnificație spirituală într-un context antropologic universal, vârful dealului Tauras mută accentul de la simbolismul arhitectural la expresia culturală.
Refuzul granițelor clare dintre împrejurimi și interior reprezintă mutarea metaforei dintr-un cadru de acropolă într-un altar, întărind caracterul universal, deschis al spațiului, reprezentativ pentru toți oamenii din Lituania și cultura muzicală extensivă universal.
Din punct de vedere arhitectural, profilul expus al volumelor este redus foarte mult. Având cea mai mare parte a funcțiunilor secundare în subteran, cele două săli de concerte beneficiază de o vedere 360 °. Forma exterioară se naște prin acoperirea fiecăruia și este generată de relațiile funcționale ale spațiilor. Rezultă astfel două solide dinamice și expresive, care au o refetință minerală puternică.
Datorită naturii publice a pieței și foaierului, restaurantul, galeria și magazinele principale sunt deschise tuturor, indiferent de programul artistic.
În viziunea noastră, dealul nu este doar o bază cu scopul de a evidenția clădirea, ci are loc o relație reciprocă, unde viața în parc este susținută de funcțiunile publice oferite de cele două volume.